Deze handleiding geeft stap voor stap aan hoe een Scouts OnLine account kan worden aangemaakt én wat je er dan mee kan doen. De handleiding is ook beschikbaar als pdf-bestand

Aanmaken SOL-account:

Heb je nog geen SOL-account (of ben je je gebruikersnaam vergeten), ga dan naar https://sol.scouting.nl/:

Klik op Inlog-account aanvragen (rode pijl) en vul de gevraagde gegevens in:

Na het klikken op Volgende krijg je de bevestiging dat er een mail is gestuurd:

Binnen enkele minuten moet de mail binnenkomen. Is dat niet zo, controleer dan:

• Of het mailadres dat je te zien kreeg bij de bevestiging klopt. Zo niet, mail dan je speltakleiding om het adres te laten aanpassen en begin (na aanpassing door de leiding) opnieuw.
  • Of het wellicht in een SPAM folder staat of zo.

Het mailtje dat je krijgt bevat een link:

Klik op de link in het mailtje en je krijgt de mogelijkheid om je wachtwoord aan te passen en eventueel je gebruikersnaam te kiezen (als je die nog niet had):

Hierna is eventueel je SOL-account aangemaakt en heb je een werkend wachtwoord.

Je SOL-account gebruiken:

Als je een SOL-account hebt, dan kun je daar verschillende dingen mee doen:

• Je eigen gegevens in SOL aanpassen.
  • Inloggen op de website van Scouting van Maasdijk, bijvoorbeeld om de afgeschermde foto’s te zien.
  • Inloggen bij de Scoutshop om ledenkorting te krijgen op sommige artikelen.

Tijdens het inloggen geef je steeds je gebruikersnaam en wachtwoord op:

Afhankelijk waar je inlogt (SOL, Scouting van Maasdijk, Scoutshop, …) kom je daarna op die site terecht.

Log je bijvoorbeeld in op SOL, dan kom je op je eigen startpagina terecht:

Hier kun je bijvoorbeeld klikken op Mijn Scouting om je gegevens in te zien en aan te passen:

De meeste zaken staan onder Mijn basisgegevens:

Hier kun je o.a. je adresgegevens, telefoonnummers en mailadres aanpassen. Maar ook de gegevens van twee ouders, de ziektekostenverzekering en dergelijke. Ook kun je jouw eigen Scoutcard downloaden, om zelf af te drukken. Met de Scoutcard kun je aantonen dat je Scout bent en op sommige plekken krijg je dan korting.

Belangrijk na elke wijziging is:

• Om op Wijzigingen opslaan te klikken.
  • Om dezelfde wijzigingen ook aan de leiding door te geven, want hun administratie is niet direct aan SOL gekoppeld.

Wil je zien welke insignes je hebt, dan klik je onder Spel op Mijn kwalificaties:

Hier staan alle toegekende insignes, maar niet de individuele vinkjes. Ook niet de vinkjes van insignes die je nog niet hebt gehaald dus. Wil je daar wat over weten, vraag het dan aan de leiding.

Ook bij Scouting van Maasdijk kun je met je SOL-account inloggen, waardoor je dan de afgeschermde foto’s kunt zien. Dat gaat als volgt:

Log op www.scouting-van-maasdijk.nl in door rechtsboven (zie de rode pijl in het plaatje) in te loggen met je SOL-account.

Zo kun je dus bij de foto’s van kampen en dergelijke komen. Het zou zomaar kunnen zijn dat er in de toekomst meer informatie afgeschermd beschikbaar komt.

Zonder inloggen zie je bijvoorbeeld bij de

informatie over de Scouts dit:

Na inloggen verschijnt er meer,

de foto’s: